Τα λαμπριάτικα κουλούρια, οι αυγούλες και τόσα άλλα, είναι απαραίτητα σε κάθε σπίτι τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», καταγράφουμε, συλλέγουμε και ψηφιοποιούμε ότι έχουμε βρει σε οπτικοακουστικό υλικό, από τους παλαιότερους, ώστε να μη χαθεί τίποτα…

Το 1993 έγινε μία προσπάθεια καταγραφής εθίμων του Πάσχα, στο Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής. Αυτό το ντοκιμαντέρ (να σημειώσουμε πως έγινε από την τηλεόραση Ίριδα) αποτελεί πλέον ιστορικό ντοκουμέντο για εμάς. Μία καταγραφή με δικούς μας ανθρώπους που μιλάει κατευθείαν στις καρδιές μας.

Σας κοινοποιούμε κάποιες φωτογραφίες και σας προσκαλούμε να το παρακολουθήσετε στο κανάλι του Συλλόγου μας στο youtube: https://youtu.be/EiiXigH68-w

 photo 3_zps3nhcfslf.jpg photo 1_zpskv4vclno.jpg

 photo 6_zpsasly2dby.jpg photo 7_zpsdc6hkiq2.jpg

 

Τον Απρίλιο του 2021, μέσω του διαδικτύου, συμμετείχαμε σε δύο παρουσιάσεις:

-Την Παρασκευή 23 Απριλίου, με το Δημοτικό Σχολείο του Ροδίων Παιδεία: Μια όμορφη διαδικτυακή συνάντηση πραγματοποίησαμε με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ' Δημοτικού του Ροδίων Παιδεια. Τους παρουσιάσαμε τις πασχαλινές αβγούλες, τη παραδοσιακή φορεσιά και μιλήσαμε για τα έθιμα μας.

-Την Πέμπτη 22 Απριλίου, με το Μουσικό Σχολείο Ρόδου: "Λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, στο Μουσικό Σχολείο Ρόδου παρακολούθησαν μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με κάποια τμήματα, ένα ντοκιμαντέρ του 1993 από το Λαογραφικό Σπίτι της Σορωνής Ρόδου: πως έφτιαχναν τις παραδοσιακές αυγούλες, πως άναβαν τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο, άκουσαν βυζαντινούς ύμνους και τα κάλαντα του Λαζάρου. Δείτε στην ιστοσελίδα του Σχολείου την ενημέρωση:http://gym-mous-rodou.dod.sch.gr/archives/6567.
Φωτογραφίες:

Το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018, βρεθήκαμε στη Στέγη του Συλλόγου μας, μικροί και μεγάλοι για να θυμηθούμε και να μάθουμε για τις αυγούλες της Λαμπρής. Παρακολουθήσαμε το παραπάνω βίντεο του 1993 που δημιουργήθηκε στο Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής (ντοκιμαντέρ από την τηλεόραση Ίριδα) και μετά κατασκευάσαμε αυγούλες και κουλούρια.

Δείτε φωτογραφίες από την δράση του 2018 εδώ: