Η 12η Γιορτή Παραδοσιακών Χορών, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση ΔΟΠΑΡ του δήμου Ρόδου και με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024, στο θέατρο μεσαιωνικής τάφρου «Μελίνα Μερκούρη».
Η εκδήλωση αυτή δεν είναι απλά μια συνάντηση χορού και μουσικής, αλλά ένας θεσμός που αναδεικνύει την πλούσια ελληνική παράδοση και προάγει την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Είχαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, να ζήσουμε την αυθεντικότητα και την παράδοση μέσα από τα μάτια των χορευτών και των μουσικών μας. Ντυμένοι με αυθεντικές φορεσιές, οι χορευτικές ομάδες μας παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και μελωδίες που μεταφέρουν το κοινό σε μια άλλη εποχή, γεμάτη χρώματα, ρυθμούς και ιστορίες.
Συμμετείχαν: Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκιτών Ρόδου «Ο Άγιος Ιωάννης», Αδελφότητα Ολυμπιτών Ρόδου «Η Βρυκούς», Σύλλογος Θεσσαλών Ρόδου, τα παιδικά τμήματα του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», καθώς και το τμήμα ενηλίκων, το οποίο παρουσίασε χορούς από τα Χρυσοχώραφα Σερρών.
Οι χορευτές, με την αφοσίωση και την αγάπη τους για την παράδοση, μας μετέφεραν την αυθεντικότητα και το πάθος των προγόνων μας. Οι επαγγελματίες μουσικοί, με τις δεξιότητές τους, πλαισίωσαν την εκδήλωση, προσφέροντας μια ανεπανάληπτη ακουστική εμπειρία.
11η Γιορτή Παραδοσιακών Χορών (5 Ιουνίου 2022)
Με τον καλύτερο τρόπο πραγματοποιήθηκε η επανεκκίνηση της Γιορτής Παραδοσιακών Χορών, που λόγω της πανδημίας είχε σταματήσει για δύο χρόνια, όπως δυστυχώς όλες οι πολιτιστικές δραστηριότητες.
Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου- ΔΟΠΑΡ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και τη Δημοτική Κοινότητα Σορωνής και με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαγγέλου «ο Αίθωνας», της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου «Ο Ψηλορείτης», του Συλλόγου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Αφάντου «Παναγιά Καθολική» και του Πολιτιστικού Σωματείου Χορού «Χορόσπιτο», ομόρφυναν τη βραδιά της Κυριακής 5 Ιουνίου, στο θέατρο τάφρου «Μελίνα Μερκούρη» της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου.
Οι χορευτές και οι χορεύτριες έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και τους ευχαριστούμε από καρδιάς για τη συμμετοχή τους. Ευχαριστούμε επίσης τα Διοικητικά Συμβούλια, τους χοροδιδασκάλους: Ανδρουλάκη Θοδωρή, Ζερβό Εμμανουήλ, Μιχαλάκη Φιλήμονα, Σακομήτρο Γεώργιο και Ταβερνάρη Αντώνιο, τους μουσικούς: τραγούδι: Εξαδακτύλου Νίκη, κρουστά: Λαουντό Μιχαήλ, λύρα: Μακρή Αντώνιο, βιολί: Μπαλάσα Εμμανουήλ, λαούτο: Ξεπαπαδάκη Ευάγγελο, λαούτο: Πατουρά Γεώργιο, λαούτο-τσαμπούνα: Πρεάρη Γεώργιο, βιολί: Χατζημανώλη Γεώργιο, την παρουσιάστρια Μαρίνα Γιωργάκη και όλους όσοι βοήθησαν.
Ευχαριστούμε τους υποστηρικτές της «11ης Γιορτής Παραδοσιακών Χορών»: Τη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου, τα Φυτώρια Καραβόλια, το Ανθοπωλείο «Ευχές και Όνειρα», τη Βιοτεχνία Ενδυμάτων Cobel, το Κέντρο Μουσικής Φώτη Γιακουμάκη και το Τυπογραφείο του Νίκου Χατζηκαλημέρη.
Το μεγαλύτερο «Ευχαριστώ» στους θεατές που γέμισαν το θέατρο και χειροκρότησαν τις χορευτικές ομάδες. Η παρουσία τους δίνει δύναμη σε όλους μας, γιατί η ζωντανή χορευτική μας παράδοση που εμπνέει, που περικλείει ήθη, έθιμα, χαρές και λύπες, είναι οι ρίζες μας. Και αυτά όλα «υπηρετούμε» εθελοντικά μαζί με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία μας.
9η Γιορτή Παραδοσιακών Χορών (2-3 Ιουνίου 2018)
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 9η Γιορτή Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το ΔΟΠΑΡ, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Ιουνίου, στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου ‘Μελίνα Μερκούρη’.
Άλλο ένα αντάμωμα τόπων, χορών, μουσικής και παράδοσης ολοκληρώθηκε και φέτος, με την ελπίδα να ακολουθήσει η 10η Γιορτή Παραδοσιακών Χορών και να ανταποκριθεί στις μεγαλύτερες απαιτήσεις της.
Αναφέρουμε κι ευχαριστούμε όλους τους συλλόγους που συμμετείχαν και μας τίμησαν με την ανταπόκριση τους στο κάλεσμα μας, τους χοροδιδάσκαλους τους, καθώς και όλους τους χορευτές: Αδελφότητα Ηπειρωτών Ρόδου «Το Σούλι» - Χοροδιδάσκαλος: Ρακόπουλος Γεώργιος, Σύλλογος Κασιωτών Ρόδου «Ο Χαδιώτης» - Χοροδιδάσκαλοι: Μαρία Γόμπου & Νικήτας Κατσουράκης, Σύλλογος Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Αφάντου «Παναγιά Καθολική» - Χοροδιδάσκαλος: Θεόδωρος Ανδρουλάκης, Πολιτιστικός Σύλλογος Φανών «Ο Πρόδρομος» - Χοροδιδάσκαλος: Μαριέττα Τομάζου, Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας «Καμάρι» - Χοροδιδάσκαλοι: Σιαλούπ- Ιωσήφ Πέπος & Κυριακούλα Κυριαζή, Αδελφότητα Κρητών Ρόδου «Ο Ψηλορείτης» - Χοροδιδάσκαλος: Γεώργιος Σακκομήτρος, Σύλλογος Πελοποννησίων Ρόδου «Ο Μωριάς» - Χοροδιδάσκαλος: Γεώργιος Καραγιαννάκης, Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής «Το Αμπερνάλλι» - Χοροδιδάσκαλος: Μιχαλάκης Φιλήμονας.
Και τους μουσικούς των δύο ημερών: Χασαπλαδάκης Ανδριανός (Λύρα), Ραφαήλ Μανούσος (Λαούτο), Αντρέας Μανούσος (κλαρίνο, γκάιντα), Παραγυιός Γεώργιος (Λύρα-Τραγούδι), Ξεπαπαδάκης Βαγγέλης (Λαούτο), Ηλιακώστας Μιχάλης (κιθάρα), Παναγιώτης Καμζέλας (Βιολί), Γιάννης Ροδίτης (Λαούτο), Ιωάννα Χρυσανθοπούλου (τραγούδι), Παναγιώτης Δημητρίου (κρουστά).
Την 9η Γιορτή Παραδοσιακών χορών στήριξε το Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Νοτίου Αιγαίου. Μεγάλος χορηγός της 9ης Γιορτής Παραδοσιακών Χορών είναι η Μελισσοκομική Δωδεκανήσου ενώ χορηγούν επίσης τα Φυτώρια Καραβόλια και η εταιρία ΒΑΠ Κουγιός ΑΒΕΕ.
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη ακόμη μια μεγάλη εκδήλωση του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», η «10η Γιορτή Παραδοσιακών Χορών», που διοργανώθηκε στο θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου "Μελίνα Μερκούρη" το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Ιουνίου, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το ΔΟΠΑΡ.
Όλα τα χορευτικά τμήματα, καθώς και οι μουσικοί που τα συνόδευσαν και τις δύο ημέρες της γιορτής, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, γεμίζοντας το θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου με μουσική και χορούς από Ρόδο, Ικαρία, Χίο, Θεσσαλία, Θράκη, Μακεδονία, Τήλο και Πόντο. Ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή του 35μελούς τμήματος του Σχολείου Sun Wheel από τη Ρουμανία, που συγκίνησε τους θεατές «παντρεύοντας» το συρτάκι του Ζορμπά με μουσική της Ρουμανίας, σε ένα μοναδικό αποτέλεσμα.
Το θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη» γέμισε από θεατές και τις δύο ημέρες οι οποίοι πραγματικά απόλαυσαν τη γιορτή, αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι» ευχαριστεί θερμά:
Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου για τη συνδιοργάνωση.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για τη διάθεση του θεάτρου.
Την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου της οποίας είναι μέλος, για τη συνεχή υποστήριξή της.
Τη Δημοτική Ενότητα Καμείρου, τον Αντιδήμαρχο κ. Αγαπητό Πάλλα και τη Δημοτική Κοινότητα Σορωνής για την άμεση ανταπόκρισή τους σε κάθε αίτημα σχετικά με την οργάνωση της γιορτής.
Τους Χορηγούς της 10ης Γιορτής Παραδοσιακών Χορών, τα Φυτώρια Καραβόλια, το κατάστημα ‘Ευχές και Όνειρα’ τη ναυτική εταιρία Αιγαίου Sea Dreams και την εταιρία CMF που φρόντισε για το ραδιοφωνικό σποτ.
Την κυρία Joanne – Susan Pickering Λαού και τη νεαρή Βασιλένα Πετρόβα για τη βοήθειά τους στα σκηνικά αλλά και συνολικά στη γιορτή.
Την εκφωνήτρια, την κ. Δέσποινα Διακοφιλιππή, για την άριστη παρουσίαση της γιορτής.
Την κ. Μάγδα Χατζηκυριαζή και τον κ. Μιχάλη Χατζηκυριαζή για τη συνεχή στήριξή τους.
Τους χορευτές, τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων που συμμετείχαν.
Τους μουσικούς που συνόδευσαν: Παραγυιός Γεώργιος (Λύρα-Τραγούδι) και η ομάδα του, Τσαγκάρης Νικόλαος (Βιολί) - Πρεάρης Γιώργος (Λαούτο) Νίκη Εξαδακτύλου (Τραγούδι), Χρήστος Τοπκαράς (Λύρα) - Λεωνίδας Τριανταφυλλίδης (Νταούλι), Αναστάσιος Μπακυρτσής (Τραγούδι) Τηλέμαχος Γιαννακάκης (Σαξόφωνο) Σταμάτης Διακουράκης (Κλαρινέτο) Περικλής Λαζαρίδης (Νταούλι), Μακρής Αντώνης (Λύρα)- Μακρής Κωνσταντίνος (Λαούτο).
8η Γιορτή Παραδοσιακών Χορών (29-30 Απριλίου 2017)
Σε ένα πανέμορφο και πολύ επιτυχημένο διήμερο εξελίχθηκε η «8η Γιορτή Παραδοσιακών Χορών», το Σαβ/κο 29 και 30 Απριλίου 2017 στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τη στήριξη του Δήμου Ρόδου- ΔΟΠΑΡ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την παγκόσμια ημέρα χορού και είναι ενταγμένη στις ανά τον κόσμο εκδηλώσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της Ουνέσκο.
Περισσότεροι από 220 χορευτές και χορεύτριες, συμμετείχαν μέσω των Συλλόγων τους, παρουσιάζοντας ιδιαίτερους χορούς του τόπου τους και φορεσιές.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους τους παραπάνω Συλλόγους για την τιμητική συμμετοχή τους. Να ευχαριστήσουμε τέλος για τη στήριξη την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου, την Ομοσπονδία Παροικιακών Συλλόγων Ρόδου, το Τυπογραφείο Νίκου Χατζηκαλημέρη, το Κέντρο Μουσικής Φώτη Γιακουμάκη και τη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου.