Το έθιμο του Αγίου Ανδρέα, του «Τρυποτηγανά» ή "Τρυποτηγανιτή", αναβιώνουμε κάθε χρόνο στη Στέγη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», στις 29 Νοεμβρίου, παραμονή της εορτής του Αγίου.

Με βάση το έθιμο, όποιες νοικοκυρές αμελούσαν να φτιάξουν λουκουμάδες ή τηγανίτες τέτοια μέρα, ο Άγιος τις τρυπούσε το τηγάνι για να τις τιμωρήσει. Πρόκειται για ένα έθιμο «θερμαντικό» για το κρύο που αρχίζει, δεδομένο ότι ο Άγιος Ανδρέας είναι προάγγελος του χειμώνα που ακολουθεί, καθώς «αντρειεύει», δυναμώνει το κρύο.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, όταν ο Ιησούς βρισκόταν σε περιοδεία με τους Μαθητές Του διδάσκοντας και κηρύττοντας, βρέθηκε στο χωριό του Αποστόλου Ανδρέα. Ο Ανδρέας Τον προσκάλεσε στο σπίτι του μαζί με τους υπολοίπους. Φτάνοντας όμως εκεί, η γυναίκα του τον ενημερώνει ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά νερό, αλεύρι, λάδι και μέλι. Ο Ανδρέας ανησυχεί, αλλά αμέσως σκεφτόμενος τι μπορεί να γίνει, πρότεινε στην γυναίκα του μαζί με όλα αυτά που υπάρχουν να φτιάξει τηγανίτες, για να φάνε ο Ιησούς και οι Μαθητές Του.

Στη Σορωνή τα παλαιότερα χρόνια, παρέες γυρνούσαν το βράδυ ως «κάοι» (φαντάσματα), ανέβαιναν σε σκεπές σπιτιών και με ένα σχοινί κατέβαζαν από την καπνοδόχο ένα σιδερένιο μικρό δοχείο «προκαλώντας» τις νοικοκυρές να το γεμίσουν με λουκουμάδες. Σε άλλες περιπτώσεις το δοχείο κατέβαινε μπροστά στη πόρτα και κάποιος απ' την παρέα χτυπούσε για να ανοίξει η νοικοκυρά και εξαφανίζονταν.

Δείτε εδώ το βίντεο που φτιάχτηκε στο Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής το 2016, με τη συμμετοχή μελών των χορευτικών ομάδων του Συλλόγου μας:


Παρακάτω, δείτε φωτογραφίες από τα προηγούμενα χρόνια:

2019:

Τηρώντας και φέτος το έθιμο, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου το “Αμπερνάλλι” έφτιαξε και πρόσφερε τους παραδοσιακούς λουκουμάδες, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, παραμονή της εορτής του Αγίου Ανδρέα, στη στέγη του Συλλόγου.

Μικροί και μεγάλοι φίλοι και μέλη του συλλόγου από τη Σορωνή αλλά και τα γύρω χωριά, γέμισαν τη στέγη από τις 6 το απόγευμα όπου και ξεκίνησε το ψήσιμο των λουκουμάδων. Οι πεντανόστιμοι λουκουμάδες δελέαζαν όλο και περισσότερο κόσμο και κράτησαν το σύλλογο ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ.

Ξεχωριστή βέβαια ήταν η επίσκεψη του «κάου» που ενθουσίασε όλους όσοι ήταν εκεί. Φίλος του συλλόγου, ήρθε να κεραστεί αναπαριστώντας τον ‘κάο’, κρατώντας και το χαρακτηριστικό μεταλλικό δοχείο δεμένο με σχοινί. Για όσους δε ξέρουν, στη Σορωνή τα παλαιότερα χρόνια, στις 29 Νοεμβρίου, παρέες γυρνούσαν το βράδυ ως «κάοι» (φαντάσματα), ανέβαιναν σε σκεπές σπιτιών και με ένα σχοινί κατέβαζαν από την καπνοδόχο ένα σιδερένιο μικρό δοχείο «προκαλώντας» τις νοικοκυρές να το γεμίσουν με λουκουμάδες. Σε άλλες περιπτώσεις, το δοχείο κατέβαινε μπροστά στη πόρτα και κάποιος απ’ την παρέα χτυπούσε για να ανοίξει η νοικοκυρά και εξαφανίζονταν.

Την εκδήλωση στήριξε και φέτος η Μελισσοκομική Δωδεκανήσου, με τη χορηγία του μελιού για το κέρασμα των λουκουμάδων.

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής ευχαριστεί θερμά τη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου (https://www.mel.gr) για τη χορηγία μελιού, τις κυρίες μέλη και φίλες του συλλόγου που βοήθησαν στο ζύμωμα και ψήσιμο των λουκουμάδων αλλά πάνω απ όλα, όλο τον κόσμο που ανταποκρίθηκε για ακόμη μια φορά στο κάλεσμά του. Και του χρόνου με υγεία.


 2018:

'Οπως κάθε χρόνο, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου το «Αμπερνάλλι» την παραμονή της εορτής του Αγίου Ανδρέα, 29 Νοεμβρίου, φτιάχνει και προσφέρει λουκουμάδες στη στέγη του Συλλόγου, τηρώντας και αναβιώνοντας το έθιμο!

Φέτος πολλά μέλη και φίλοι του Συλλόγου παρευρέθηκαν στη Στέγη μας για έναν λόγο παραπάνω: Να προσφέρουμε την αγάπη μας και την βοήθεια μας στο μικρό Γιωργάκη, καθώς εκείνη την ημέρα θα τοποθετηθεί στη στέγη κουμπαράς ενίσχυσης!

1

 2

3


2016:

 photo loukoumades b 16_zpsumfrsvz2.jpg  photo loukoumades 16_zpsdtjpoiiq.jpg

 

 2015:

 photo 3_zpszmcmce1n.jpg  photo 1_zpso0kkf2x5.jpg

 

2010:

2009:

loukoumades09 photo 09.jpg

loukoumades09 photo 096.jpg

loukoumades09 photo 094.jpg

 

 

2008: